Capaciteitstarief

Vanaf half 2022 gaat bij alle Vlaamse gezinnen het capaciteitstarief van kracht. Dit betekent dat uw energiefactuur afhankelijk is van uw piek verbruik.
Dit wilt niet zeggen dat er een extra kost bovenop je energiefactuur komt maar, er wordt dan gekeken naar het kwartiervermogen en wat het tarief dan is. Dit tarief telt dan voor de hele maand.

Hoe gaat dit in de praktijk in zijn werking voor digitale en analoge meter?

Voor mensen met een digitale meter wordt er gekeken naar het kwartiervermogen en dit wordt omgezet naar een maandpiek. De prijs wordt aangerekend op basis van deze piekuren en dit telt voor de hele maand.
Mensen met een analoge meter gaan een forfaitaire bedrag betalen in hun energiefactuur.

Wat is kwartiervermogen, maandpiek en gemiddelde maandpiek?

Kwartiervermogen: het gemiddelde vermogen op kwartierbasis doorheen de dag (De kWh wordt maal 4 gedaan en dan krijg je je kW).
Maandpiek: Het hoogste kwartiervermogen in de maand. (het capaciteitstarief wordt aangerekend op basis van je maandpieken)
Gemiddelde maandpiek: Het hoogste kwartiervermogen van elke maand. Het gemiddelde van de pieken van de voorafgaande 12 maanden.

Wat kan je doen om te besparen met een digitale meter?

Meten = weten

Het ene gezin is het andere niet. Een eerste inzicht in uw verbruik (kWh) en uw piekvermogen (kW) krijg je via de online toepassing van Fluvius.

Via verschillende 3de partij toestellen kan je dieper op uw verbruik ingaan door het inlezen van de P1 poort van uw digitale meter.
Wij gebruiken hiervoor de handige en goedkope youless meter.

Wie spreidt, betaalt minder

Haalt u uw kwartier verbruiken uit mijn Fluvius of een 3de partij toestel? Dan kan u afleiden welke toestellen het meest bijdragen tot uw hoogste piek. Dat zijn in eerste instantie toestellen die over een lange tijd een hoog vermogen vragen, zoals bijvoorbeeld een wamtepomp of elektrische laadpaal.

Kiest u ervoor om het gebruik van die toestellen te spreiden? Dan Kan u besparen. U hoeft in ieder geval niet aan comfort in te binden of uw dagschema om te gooien. De meeste huishoudelijke toestellen kan samen aanzetten zoals u dat gewoon bent. Dat zal doorgaans geen grote invloed hebben op uw hoogste piek. Hebt u toestellen waarvan het niet uitmaakt wanneer u ze gebruikt, bv een wasmachine of droogkast? Schakel ze dan niet in tijdens uw hoogste piekmoment. Maakt u daar een gewoonte van? Dan u mogelijk besparen.

Dankzij onze oplossingen, die we met Loxone aanbieden, kunnen we grotendeels van de processen automatiseren. Het aansturen van verwarming, vaatwasser, wasmachine, droogkast, laadpaal, enz.… zijn realiseerbaar dankzij het slim systeem van Loxone.

Zet in op zelfverbruik

Hebt u zonnepanelen? Dan is uw zelfverbruik verhogen de boodschap. Als u verbruikt wanneer de zon schijnt, dan kunt u uw hoogste piek mogelijk afvlakken. Daarvoor is het belangrijk te weten welke toestellen over een lange tijd een hoog vermogen vragen en zo het meest bijdragen tot uw hoogste piek.

Ook al ben je niet thuis, kan je met de juiste intelligente sturing uw processen automatiseren.

Een slimme aansturing loont

Slimme aansturingen zijn onze core business en kunnen u veel geld uitsparen met deze nieuwe capaciteitstarieven.

Thuisbatterijen

De combinatie van uw digitale meter, zonnepanelen en thuisbatterijen kunnen u een grote besparing op uw energiefactuur opleveren.

Wij werken met diverse merken (oa. Pylontech, BYD, Solis, Goodwe, enz.…) en kunnen u een oplossing op maat aanbieden.

Het gaat er vooral om uw piekverbuiken te verminderen door middel van slimme sturingen en een thuisbatterij op maat van uw verbruik.

De boodschap is : lager piekverbuik, goedkopere energiefactuur.